Tilläggsmaterial finns. Här i inlägget får du flera tips som kommenteras i avsnitt 5. Du lyssnar på avsnittet under fliken Vitalpodden.

Avsnitt 5 har både BONUSövning och ett erbjudande: Du kan förhandsanmäla dig till den kommande Onlinekursen ”Träna minnet” som pilotdeltagare utan kostnad. Som pilotdeltagare deltar du på specialvillkor – skicka ett mejl till kurs@hjarnlyftet.se så får du veta mer om detta. HjärnLyftets medlemmar deltar utan kostnad.

Länkar till några välkända s.k Braintraining-portaler – avgiftsbelagda och endast på engelska. Övningar som tränar olika delar av hjärnan med stigande svårighetsgrad.

  • Lumosity.com
  • Cognifit.com
  • Mindsparke.com

www.lumosity.com

www.cognifit.com

www.mindsparke.com

Bilagor till poddavsnittet.

Bonusmaterial. OBS! missa inte den roliga övningen nedan – efter bilderna – med minnestips och en minnesregel för att komma ihåg olika koder som vi behöver memorera till vardags!

  1. Här är en schematisk bild över minnets olika delar och funktioner.
  2. Minnesprocessen 
  • En kul och nyttig övning för att memorera sifferserier, t.ex koder

Här är ett bra och användbart tips för att minnas nummerserier och som bygger på flera olika förmågor, och som alla är bra träning för minnet.

Dessutom en riktigt bra träning för hjärnan som både innehåller både: problemlösning (hitta ord utifrån minnesregeln), visualisering och associationer!

Exempel på uppgift: att minnas en PIN-kod som innehåller 4 siffror.

Minnesregeln:
Antalet bokstäver i varje ord som bildar en mening symboliserar den siffra du söker i PIN-koden.

T.ex
”Tomten kommer i december” betyder att PIN-koden är: 6618
(6) (6) (1) (8)

Förstärkning: Visualisera gärna hur en tomte går framåt i snön med en stor säck på ryggen.

Ett annat exempel:

Håret sitter på huvudet > för PIN-koden: 5627
(5) (6) (2) (7)

Förstärkning: Visualisera dessutom en bild av ett hårsvall som är lite ”extra” på något sätt så sitter koden strax ännu bättre!

Den här metoden fungerar förstås utmärkt även för andra typer av nummerserier. Så länge du använder ord på max 10 bokstäver i din mening. Ord med 10 bokstäver står då för siffran 0 (noll).

Berätta gärna med ett meddelande eller mejl till kurs@hjarnlyftet.se vad du tycker om den här metoden att memorera siffror och att sen minnas sifferserien när den behövs!
Lycka till med minnesträningen!

Lyssna på nästa avsnitt av Vitalpodden

Tillbaka