Fakta

Forskning kring hjärnans intellektuella kapacitet – Reservkapaciteten

Hjärnforskningen har under de senaste årtiondena publicerat allt fler banbrytande studier. Dessa studier talar för att den mänskliga hjärnans förmåga att tillägna sig ny kunskap och mentala associationer sent i livet, är mycket större än man tidigare har trott.

Genom lärande kan hjärnans neurala kopplingar förändras och stärkas. Tidigare trodde man att hjärnan inte kunde utvecklas efter 20-års åldern. Detta är helt fel.

På så sätt har forskarna upptäckt att hjärnan helt kan omorganisera sig när den ställs inför nya utmaningar. Denna omorganisation kan ske oberoende av ålder. Studierna tyder på att hjärnan, när den får rätt typ av motion – “hjärngympa” – faktiskt kan omforma sig till att bli mer effektiv. Denna förmåga, känd av forskarna som neuroplasticitet och även det som kallas neurogenes har långtgående konsekvenser för inlärning. Och för våra möjligheter att behålla vitaliteten högt upp i åldrarna. Allt detta är något som vi först nu börjat förstå!

Tack vare denna insikt kan vi utforma träningsprogram som främjar hjärnans hälsa och prestationsförmåga.

HjärnLyftet har ett omfattande nätverk av forskare och tar löpande del av den allra senaste forskningen inom området.

Ett smakprov på ny spännande forskning

>> Svenska forskare har kommit fram till att daglig hjärnträning av det s k arbetsminnet, kan öka hjärnans dopaminnivåer. I kursen ”Träna Din hjärna” och i vår separata föreläsning om hjärnans kemi, går vi igenom det här närmare och bland annat vad dopamin har för betydelse i hjärnan. Klicka här och läs mer om vad forskarna på Karolinska Institutet säger om detta.

>> Och här kan du läsa mer och utdrag från ett TV-program (SVT) om hur du själv kan agera: ”Därför åldras du av att inte träna”.

Lär mer om hur din hjärna kan utvecklas och vara vital livet ut

Vill du ha en enda anledning till att träna din hjärna och utveckla neurogenes och neuroplasticitet, dvs förbli vital livet ut? Svaret är enkelt: Ditt eget liv! Hur vill du leva det?

Enligt forskarna är det optimalt att börja följa HjärnLyftets 5 principer för hjärnans långa liv, redan i 45 års-åldern men alla kan påverka sin hjärnas utveckling hela livet.

Börja med att se videoklippet från YouTube nedan.

För att titta på filmen en gång till – klicka på bakåt-knappen i din webbläsare eller ”uppdatera sidan”.

HjärnLyftets

FEM fokusområden