Träna för din hjärna

HjärnLyftets fokusområde nr 4/5

Vi utgår från hjärnforskningen och sammanfattar den i HjärnLyftets fem principer för hjärnhälsa, som alla bygger på de senaste rönen från den vetenskapliga forskningen om hjärnan.

4. Träna för din hjärna är HjärnLyftets fjärde fokusområde. Här har hjärnforskningen presenterat många studier. Träning och fysisk aktivitet är ett mycket väldokumenterat område för långsiktig vitalitet och ditt välbefinnande.

Det finns två typer av träning som både kan ge dig starka muskler och som är bra för hjärnan. Det ena är styrketräning det andra är konditionsträning-. Båda träningsformerna är av största vikt för hjärnans funktion. Och inte minst för minnet.

Att ”träna för din hjärna” förbättrar minnet och många andra viktiga förmågor

Fysisk aktivitet gör mycket för vår energinivå. Och det är framförallt genom att öka cirkulationen upp till hjärnan, som vi påverkar känslan av kraft och energi. Ju bättre cirkulation vi mycket har desto piggare blir vi och ju bättre mår vi. Det gäller alltså att få upp näring och syre till hjärnan. Och transportera bort avfallsprodukter från hjärnans metabolism och omsättning. 

Senare forskning visar att stillasittande t.o.m kan förta effekten av fysisk aktivitet. Genom att upp och gå bara några minuter varje halvtimme, har du tillfredställt kroppens grundläggande cirkulationsbehov. Men det krävs mer om du vill få ett bättre minne och och en starkare kropp och psyke.

Aktiviteter inom olika träningsområden kan erbjudas via HjärnLyftet eller via samarbetspartners.

Tillbaka till första sidan

TILLBAKA HEM